Veelgestelde vragen > Scheiding en eigen bedrijf
Bij een scheiding waar een eigen bedrijf in het spel is, spelen vele complexe vragen een rol. Op deze pagina geven we antwoord op de meest gestelde vragen rondom de gevolgen van een echtscheiding met een eigen onderneming.
Het kan de scheiding complexer maken als u en/of uw ex-partner een eigen onderneming heeft. Als u als ondernemer uw ex-partner moet uitkopen, zou uw scheiding zelfs de continuïteit van het bedrijf in gevaar kunnen brengen. Het is daarom belangrijk de zaken rond uw echtscheiding en eigen bedrijf goed te regelen.
Als u de gevolgen van uw scheiding voor uw bedrijf in beeld wilt krijgen, moet u de volgende onderwerpen goed duidelijk hebben:
– Valt uw onderneming onder het te verdelen vermogen?
– Valt de onderneming of de winstreserve onder het te verrekenen vermogen?
– Wat is de onderneming waard?
– Zijn er mogelijkheden om uw onderneming voort te zetten?
– Willen en kunnen u en uw ex-partner samen in de onderneming blijven werken?
– Is het pensioen in eigen beheer opgebouwd?
– Is de onderneming gestart met een gouden handdruk?
De Scheidingsplanner Twent-Salland heeft alle kennis in huis om alles rondom ‘echtscheiding en eigen bedrijf’ voor u op een rijtje te zetten.
Heeft u een eenmanszaak? Dan zult u zeer waarschijnlijk uw bedrijf willen voortzetten. Misschien is er wel een waardering nodig, vanwege de verdeling of verrekening. Ook is het inkomen uit de onderneming van invloed bij de bepaling van de alimentatie.
Het voortbestaan van de onderneming is meestal in uw beider belang. Zonder onderneming heeft u namelijk geen inkomen. Dit pleit voor een reële waardering van de bezittingen van de onderneming.
Als u een bedrijfskrediet heeft, moet hier extra aandacht aan besteed worden. Is het krediet is gekoppeld aan de woning van u en uw ex-partner of staat het krediet op uw en op de naam van uw ex-partner?
UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Welke bedrijfsvorm u ook heeft, als u uw ex-partner moet uitkopen en de onderneming hiervoor niet voldoende geld heeft, zal dit de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen. Misschien is het mogelijk dat uw ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat andere vermogensbestanddelen, zoals het huis, verrekend worden met de waarde van de onderneming.
Heeft u samen aandelen in de BV heeft en wil één van u uit de BV stappen? De aandelen moeten dan worden overgedragen van de ene naar de andere partner. En dan rijst de vraag hoeveel de aandelen van het bedrijf waard zijn.
Onderschat dit niet. Zoek een financieel en/of fiscaal specialist die u kan helpen bij:
– De waardebepaling van de onderneming
– Het in kaart brengen van de fiscale gevolgen wanneer u uw ex-partner uitkoopt (of andersom)
– Het verdelen opgebouwde pensioen in eigen beheer
UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Als u uw ex-partner moet uitkopen en de onderneming heeft hiervoor niet voldoende geld, zal dit de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen. Misschien is het een optie dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat andere vermogensbestanddelen, zoals het huis, verrekend worden met de waarde van de onderneming.
Als u met uw ex-partner een VOF of man/vrouw-firma heeft, wordt de scheiding complexer. U zult de onderneming moeten verdelen. Zijn er nog andere zakelijke partners betrokken zijn bij de VOF? Dan is alleen uw deel en/of dat van uw ex-partner onderdeel van de scheiding.
De waarde van de onderneming zal duidelijk moeten worden als u niet met uw ex-partner verder wilt in het bedrijf. De ene partner moet de andere partner dan uitkopen. Bedenk wel dat er veel discussie mogelijk is over de waarde van de onderneming. Voor het bepalen van de waarde van de onderneming kunt u een beroep doen op de accountant van uw bedrijf, maar u kunt ook voor een externe accountant kiezen. Wanneer u beiden de onderneming willen blijven voortzetten, is het raadzaam om duidelijke afspraken te maken.
UITKOOP EN CONTINUÏTEIT
Welke bedrijfsvorm u ook heeft, als u uw ex-partner moet uitkopen en de onderneming heeft hiervoor niet voldoende geld, zal dit de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen. Misschien is het een optie dat de ex-partner een belang in het bedrijf houdt. Of dat andere vermogensbestanddelen, zoals het huis, verrekend worden met de waarde van de onderneming.
Als u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, dan is de vraag of de onderneming verdeeld of verrekend moet worden afhankelijk van:
– Staat het bedrijf op uw naam of op beide namen
– Is er sprake is van partnerschap- of huwelijkse voorwaarden
– Wat is de inhoud van de partnerschap- of huwelijkse voorwaarden
VAN WIE IS HET BEDRIJF?
Veel voorkomende bedrijfsvormen zijn:
– Een eenmanszaak
– Een VOF of man/vrouw-firma
– Een BV
De oprichter van de eenmanszaak is ook tegelijk de eigenaar. In een VOF kunnen meerdere partijen samen een bedrijf voeren. De afspraken en regelingen zijn hierbij vaak in een vennootschapscontract vastgelegd. Bij een BV speelt de vraag wie de aandeelhouder. Is er onduidelijkheid over het eigendom van het bedrijf, dan kan bij de Kamer van Koophandel informatie worden opgevraagd.
WEL OF GEEN HUWELIJKSE VOORWAARDEN
Het bedrijf valt in ieder geval onder het te verdelen vermogen als:
– U een geregistreerd partnerschap heeft zonder voorwaarden
– U getrouwd bent in gemeenschap van goederen
Bij geregistreerd partners met voorwaarden, samenwoners en gehuwden met voorwaarden, behoort het bedrijf vaak tot het vermogen van één van beiden. Laat dan de partnerschapsvoorwaarden of huwelijkse voorwaarden goed laten om te bepalen of de waarde van de onderneming een rol speelt bij de scheiding.
DE HUWELIJKSE OF PARTNERSCHAPSVOORWAARDEN
Of er sprake is van een gemeenschap, wordt in de huwelijkse voorwaarden benoemd. Het bedrijf kan in de gemeenschap vallen. Ook kan er in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding zijn opgenomen, zoals:
– Periodiek verrekenbeding
– Finaal verrekenbeding
Indien er een verrekenbeding in de huwelijkse voorwaarden is opgenomen, dan kan de onderneming onder het verrekenbeding vallen. Dit betekent dat de waarde van de onderneming geheel of gedeeltelijk verrekend moet worden met de ex-partner.
Soms is het mogelijk om na de echtscheiding samen met uw ex-partner het bedrijf voort te zetten. En dat is soms ook de meest verstandige oplossing.
NIET UITKOPEN, MAAR BELANG HOUDEN
Als de ondernemer de ex-partner moet uitkopen, of andersom, kan de afkoopsom het voortbestaan van de onderneming in gevaar brengen. Vaak geldt er ook: geen onderneming, dus geen inkomen. Hierdoor kan een ondernemer ook geen alimentatie betalen.
AFSPRAKEN MAKEN
Kiest u ervoor om samen de onderneming voort te zetten, maak hier dan wel goede afspraken over. Het kan nu heel goed gaan met het bedrijf, maar dat is natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Het zou heel vervelend zijn als u via het bedrijf voor de schulden van uw ex-partner opdraait.
Waarom de Scheidingsplanner Almelo – Deventer – Nijverdal
Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.
Lees verder
Gratis scheidingsboekje
Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven.
Bestel hier uw gratis exemplaar.
Meer weten of een afspraak maken?
Bel 06 – 23 49 85 30 of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.