Fiscale valkuilen bij een scheiding - Scheidingsplanner Almelo | Deventer | Nijverdal

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Fiscale valkuilen bij een scheiding

In de maand maart kennen veel huishoudens stress. Oeps…. de belastingaangifte moet nog ingevuld worden. Voor veel mensen een uitstelmoment en een last minute klus. Maar wist u dat een echtscheiding ook veel fiscale gevolgen kent? Naar onze ervaring niet, de meeste aandacht gaat meestal uit naar de zorg voor de kinderen, de boedelverdeling en de hoogte van de alimentatie. Toch moeten de fiscale gevolgen van een scheiding niet onderschat worden. En moet u – net als bij de belastingaangifte – op tijd voldoende zorg aan de fiscaal voordeligste oplossing besteden.


Valkuil 1

Fiscaal Partnerschap

Het fiscaal partnerschap voor de inkomstenbelasting voor echtgenoten/geregistreerd partners eindigt op het moment dat:

•  Het verzoek tot scheiding is ingediend bij de rechter;
• U niet meer op hetzelfde adres bent ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.

Als u niet aan beide voorwaarden voldoet, dan ziet de Belastingdienst u nog steeds als fiscale partners.

Lees verder


Valkuil 2

Levensverzekeringen

Er zijn veel valkuilen te benoemen op het gebied van levensverzekeringen. Zowel bij een huwelijk op basis van gemeenschap van goederen als bij huwelijkse voorwaarden.

Denk bijvoorbeeld eens aan het in aanmerking nemen van een latente inkomstenbelastingclaim op een lijfrenteverzekering. De toekomstige lijfrente-uitkeringen zijn immers belast met inkomstenbelasting. En dan gaat u toch niet de bruto waarde met elkaar verrekenen als één van beiden de lijfrentepolis krijgt toebedeeld? Dat hangt geheel af van de fiscale afspraken die er tussen de partners worden gemaakt! Als die afspraken niet goed zijn, betaalt u tweemaal voor een heffing van inkomstenbelasting. Een goed inzicht in de fiscale gevolgen bij een verrekening/toedeling van lijfrenteverzekeringen voorkomt een dubbele heffing.

Besteed op tijd voldoende zorg aan de fiscaal voordeligste oplossing”

Valkuilen vermijden?

Wilt u alle fiscale valkuilen bij uw echtscheiding vermijden? Kies dan voor een financieel/fiscaal specialist in scheidingen met veel ervaring op het gebied van financiën en de fiscus. Niet iedere mediator, advocaat of scheidingsbemiddelaar heeft de kennis in huis om u goed te adviseren over de fiscale gevolgen een scheiding. De Scheidingsplanner Almelo – Deventer – Nijverdal wél! Wij hebben echt alles onder één dak (opleidingen én jarenlange ervaring) om de scheiding onder deskundige begeleiding te regelen. Zowel als u samen de scheiding regelt of als dat niet mogelijk is. Zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen en de meest optimale afspraken maakt.

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06 – 234 985 30 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

* Graag invullen

Valkuil 3

De eigen woning

Het heeft gevolgen voor de eigen woningregeling zodra een van de partners de eigen woning verlaat. Volgens de scheidingsregeling wordt de woning – fiscaal gezien – voor de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar lang als eigen woning aangemerkt. Het hangt van de juridische eigendomsverhouding en de juridische schuldverhouding af, wie van de partners het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente in die periode moet aangeven. Bij gemeenschap van goederen is dit 50/50, bij huwelijkse voorwaarden kan de eigendomsverhouding geheel anders liggen.

Lees verder


Valkuil 4

Het pensioen

Het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, wordt tussen u beiden verrekend. Dat geldt ook als u in de huwelijkse voorwaarden heeft afgesproken, dat niets van het inkomen of vermogen met de ander wordt gedeeld. Dit wordt ‘verevening’ genoemd. U kunt hier alleen van afwijken door in de huwelijkse voorwaarden of in het scheidingsconvenant een andere verdeling met elkaar af te spreken.

Lees verder

Kwaliteit verzekerd

Snel en deskundig geholpen. We hebben met behulp van Hendrik goede afspraken gemaakt en hebben financiele zaken goed geregeld.”
 
 J.H.

Meer over de Scheidingsplanner Almelo – Deventer – Nijverdal

Hendrik van den Berg - Scheiden in Almelo | Deventer | Nijverdal

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan - Scheidingsplanner Almelo | Deventer | NijverdalWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.