Pensioen ook regelen bij scheiden - Scheidingsplanner Almelo - Deventer - Nijverdal

Waarom de Scheidingsplanner

Begeleiding van begin tot eind
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
 Oplossings- en toekomstgericht
 Informele wijze en heldere taal
 Inclusief juridische afwikkeling

Uw pensioen bij een scheiding

Meestal wordt er 1-2-3 niet direct aan gedacht, maar bij een scheiding moet ook uw pensioen geregeld worden. En het pensioen is vaak een aardig rekensommetje. Over het algemeen zal het door een ieder opgebouwde pensioen moeten worden verdeeld. Dit geldt overigens alleen als u getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft. En u verdeelt alleen het pensioen dat tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is opgebouwd.


Hoe moet u het pensioen verdelen?

Het verdelen van de pensioenen kan op onderstaande manieren:

1. Pensioenverevening
Bij pensioenverevening hebben u en uw ex-partner ieder recht op de helft van beide ouderdomspensioenen die tijdens het huwelijk of tijdens het geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd. Pensioenverevening houdt in dat u op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat, de helft van zijn/haar pensioenuitkering ontvangt van hetgeen hij of zij tijdens het huwelijk heeft opgebouwd. En uw ex-partner ontvangt juist de helft van uw pensioenuitkering, die u tijdens het huwelijk heeft opgebouwd, op het moment dat u met pensioen gaat.

2. Pensioenconversie
U kunt in plaats van het pensioen te verdelen, ook kiezen voor conversie. Conversie wil zeggen dat het door u opgebouwde pensioen wordt gesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en een zelfstandig pensioen voor uw ex-partner.

Het verschil met pensioenverevening is dat u het pensioen van uw ex-partner ontvangt op het moment dat u 65 wordt en niet op het moment dat uw ex-partner 65 wordt. Voor uw ex-partner geldt hetzelfde. Een ander verschil is dat u bij overlijden van uw ex-partner uw deel van zijn of haar pensioen blijft ontvangen. Daarentegen krijgt u het deel van uw pensioen, dat naar uw ex-partner ging, niet terug. Bij pensioenconversie wordt het door u opgebouwde pensioen eigenlijk als het ware gesplitst in een pensioen voor u en een pensioen voor uw ex-partner.

Voor scheidende partners kan het lastig zijn een keuze te maken tussen verevening en conversie. De Scheidingsplanner kan de verschillen duidelijk in beeld brengen, zodat u gemakkelijker een beslissing kunt nemen.


Pensioen in eigen beheer

Heeft u een eigen onderneming? Dan heeft u waarschijnlijk uw pensioen in eigen beheer opgebouwd. Hier zitten voor- en nadelen aan. Als u uw pensioen in eigen beheer opbouwt, betekent dit dat u op de balans van uw onderneming een reservering voor uw pensioen opneemt. Het tijdens uw huwelijk opgebouwde pensioen in eigen beheer zult u met uw ex-partner moeten delen wanneer u uit elkaar gaat. Tenzij in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat dit pensioen buiten de verdeling valt of u samen andere afspraken maakt.

Het ligt voor de hand dat uw ex-partner voor zijn of haar pensioen niet afhankelijk wil zijn van de toekomstige ontwikkelingen van uw bedrijf en de door de Pensioen-BV behaalde beleggingsresultaten. Vandaar dat vaak gevraagd wordt om het pensioen voor de ex-partner af te storten bij een verzekeraar. Maar de reservering op de balans is niet altijd een redelijk gevulde spaarpot. Vaak is het geld gebruikt in het bedrijf, bijvoorbeeld voor investeringen.

Het kan dus heel lastig zijn om ineens een flink bedrag bij een verzekeraar te moeten afstorten. Daarnaast is het nog de vraag welk bedrag moet worden afgestort bij de pensioenverzekeraar. Het nemen van de helft van de reservering is niet toereikend. Aan de hand van de pensioenbrief en de pensioenberekening is te berekenen welk bedrag afgestort moet

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK

Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06 – 234 985 30 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

* Graag invullen

Hoe zit het met lijfrentes of andere verzekeringsproducten?

De Wet verevening pensioen bij scheiding geldt niet voor lijfrentes en andere verzekeringsproducten. U moet de waarde hiervan wel met elkaar verdelen, maar er gelden hier andere regels voor. Door de regels van de Belastingdienst kan het ingewikkeld zijn hoe de verdeling moet plaatsvinden. Schakel daarom een financieel specialist in.


Informeer uw pensioenuitvoerder

U moet aan uw pensioenuitvoerder(s) doorgeven dat u gescheiden bent en hoe u het pensioen gaat verdelen. Dit moet u binnen twee jaar na uw scheiding doorgeven. Uw pensioenuitvoerder betaalt dan vanaf de pensioendatum aan ieder van u een deel van het pensioen uit. Om uw scheiding door te geven aan uw pensioenuitvoerder kunt u gebruik maken van een formulier van de Rijksoverheid. Sommige pensioenuitvoerders kunnen echter een eigen formulier hebben.

Onze aanpak en expertise

Van huis uit zijn wij financiële specialisten gespecialiseerd in echtscheidingen. Het vraagstuk pensioen en scheiden kent dus totaal geen geheimen voor ons. Samen met u zetten we de financiële impact van de scheiding voor u beiden op een rijtje. Ook maken wij voor u de wetgeving omtrent pensioenen inzichtelijk. En helpen wij u met het maken van de keuzes die er zijn. Indien nodig vragen wij bij de pensioenuitvoerder nog aanvullende informatie op, juist om die zekerheid van het maken van de juiste keuzes te kunnen bieden of om voor onzekerheden oplossingen te zoeken.

En heeft u uw pensioen in eigen beheer? Zoals gezegd, dan wordt dit vraagstuk nog een stuk complexer. Wij kunnen u hier echter uitstekend in van dienst zijn door onze jarenlange ervaring met deze materie. En als dat nodig mocht blijken, dan doen wij dat samen met een specialistisch kantoor vanwege de benodigde actuariële kennis.

Kwaliteit verzekerd

Snel en deskundig geholpen. We hebben met behulp van Hendrik goede afspraken gemaakt en hebben financiele zaken goed geregeld.”
 
 J.H.

Meer over de Scheidingsplanner Almelo – Deventer – Nijverdal

Hendrik van den Berg - Scheiden in Almelo | Deventer | Nijverdal

 

 

 

 

 

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Vraag Ons Gratis Scheidingsboekje Aan - Scheidingsplanner Maastricht | Heerlen | GulpenWilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.

In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.