Waarom de Scheidingsplanner
Met financieel en fiscaal advies
Oog voor de emoties
Informele wijze en heldere taal
Inclusief juridische afwikkeling
De eigen woning bij een scheiding
U heeft ‘m ooit gevonden: uw eigen droomhuis. Zo’n huis waarbij u meteen het gevoel had van: ja dit is het helemaal! Alleen nog een andere kleur of ander behang op de muur, maar verder is het helemaal perfect. Zo’n huis waarvan u meteen weet dat u hier samen met uw partner oud in wilt worden. Maar soms kan de liefde over gaan en hakt u de knoop door dat u wilt gaan scheiden. Hoe zit het dan met het huis van uw dromen? Moet u het huis gaan verkopen of kan één van u er misschien blijven wonen?
Scheiden met een eigen woning, hoe zit dat?
Dit is waarschijnlijk één van de belangrijkste vragen die tijdens uw scheiding speelt. En tegelijkertijd één van de meest lastige. Zo heeft de scheiding in eerste instantie direct effect op uw woonsituatie, één van u zal de woning gaan verlaten. Kunt u dan als uw een ander huis wilt kopen een nieuwe hypotheek krijgen? En als één van u in de koopwoning wil blijven wonen, is dat dan financieel haalbaar?
Uw scheiding heeft namelijk veel financiële gevolgen, ook voor uw hypotheek. Alles bij elkaar maakt dat een eigen woning bij een scheiding een lastige klus is, ook belastingtechnisch gezien. Het is vaak moeilijk om hierover met elkaar de juiste afspraken te maken, ook door de vele scenario’s die er mogelijk zijn. Komt u er samen niet uit? De Scheidingsplanner heeft alle financiële expertise direct in huis en kan u hier uitstekend bij helpen.
Kan één van ons in het huis blijven wonen?
Vaak is de eerste vraag: kan één van ons in de woning blijven wonen? Is dat financieel haalbaar? Om hier duidelijkheid over te krijgen moet u eerst al uw financiële zaken op een rijtje zien te krijgen. Eerst moet uw inkomen na de scheiding inzichtelijk zijn zodat u kunt bepalen of de hypotheek van de woning hiervan te betalen is.
Vragen die hierbij meespelen zijn:
- Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
- Rest er nog een hypotheekschuld op de woning?
- Heeft de woning overwaarde?
- Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?
Als duidelijk is of dit voor één van u financieel haalbaar is, dan neemt diegene na de scheiding de hypotheek over en koopt de ex-partner uit. De hypotheekschuld wordt overgeschreven op naam van degene die in het huis blijft wonen. Ook wordt de financiering van het resterende schuldbedrag geregeld. Tot slot vindt bij de notaris de overname van de woning plaats.
Als u beiden niet in het huis kunt blijven wonen
Het kan voorkomen dat de woning toch verkocht moet worden, bijvoorbeeld omdat de wens om in de woning te blijven wonen niet haalbaar is. De vervolgvragen zijn dan:
- Gaan we allebei een nieuwe woning kopen of misschien toch huren?
- En als ik wil kopen: welke koopprijs is dan mogelijk?
- En ook: hoe gaat mijn financiering eruit zien?
- En de daarbij behorende woonlasten?
Wij kunnen al tijdens het scheidingstraject beoordelen welke woonwensen er mogelijk zijn of niet. Wij bekijken uw huidige situatie en brengen alle keuzemogelijkheden voor u in kaart. Hierdoor kunnen wij u snel duidelijkheid en rust geven.
Aanvullende producten
In veel gevallen is er aan de hypotheekschuld een product verbonden om in de toekomst de hypotheek (deels) af te lossen:
• Een spaarverzekering
• Een beleggingsrecht eigen woning
• Een kapitaalverzekering
In dit product is dan al enkele jaren geld ingelegd en is er dus waarde opgebouwd. Wat gaat u met dit spaarpotje doen bij de scheiding? Heeft u het nodig voor de hypotheek voor de nieuwe woning of juist niet omdat u op basis van de nieuwe fiscale regels toch al grotendeels moet gaan aflossen op de hypotheek?
Lees verder
GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK
Neem de eerste stap naar uw nieuwe toekomst!
Bel 06 – 234 985 30 of vul uw gegevens is en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.
En de Belastingdienst?
Een scheiding kent ook veel fiscale gevolgen. Een eigen woning is bij een echtscheiding vaak een fiscale valkuil als men zich niet goed laat informeren en hierdoor niet de juiste beslissingen neemt. We geven u hier één voorbeeld van hoe de Belastingdienst tegen bepaalde zaken aankijkt.
De eigen woningregeling
Als een van de partners de eigen woning verlaat, dan heeft dat vanzelfsprekend gevolgen voor de eigen woningregeling. Fiscaal gezien wordt de woning volgens de scheidingsregeling voor de vertrekkende partner nog maximaal twee jaar lang als eigen woning aangemerkt. Wie van de partners het eigenwoningforfait en de aftrekbare rente in die periode moet aangeven, hangt af van de juridische eigendomsverhouding en de juridische schuldverhouding. Bij gemeenschap van goederen is dit 50/50, bij huwelijkse voorwaarden kan de eigendomsverhouding anders liggen.
Wanneer gaat nu die tweejaarperiode in. Als een veel voorkomend voorbeeld: de partners zijn reeds 1 ½ jaar uit elkaar en één van de partners is ook al ingetrokken bij een nieuwe partner. Met het regelen van de scheiding is gewacht tot ze in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen en het met de kinderen goed loopt. In de praktijk wordt vaak gedacht, dat de tweejaarperiode eerst gaat lopen als de partners ieder op een eigen woonadres staat ingeschreven.
Maar is dat echt zo?
Nee, dat is niet zo. De termijn gaat in op het moment dat één van de partners de woning definitief verlaat. Dat hoeft uiteraard niet het moment te zijn waarop men uit de woning vertrekt. Als de beslissing om ook daadwerkelijk te gaan scheiden dan nog niet genomen is, dan gaat de tweejaarperiode nog niet in. Op het moment dat het duidelijk is dat herstel van de relatie niet meer mogelijk is, gaat de tweejaarperiode in. In het voorbeeld is na een half jaar duidelijk geworden dat de scheiding onomkeerbaar is, doordat één van de partners bij de nieuwe partner is gaan wonen. Van de tweejaar-periode is dus al een jaar voorbij. De horizon om met behoud van de aftrek van de hypotheekrente de zaken samen te regelen is een heel stuk korter geworden dan men dacht.
En zo zijn er nog meer fiscale valkuilen bij een scheiding te benoemen. Raadpleeg daarom altijd een financieel adviseur gespecialiseerd in scheidingen om de juiste afspraken te maken.
Lees meer over de fiscale valkuilen bij een scheiding
Bekijk scheiden en eigen woning
Kwaliteit verzekerd
Snel en deskundig geholpen. We hebben met behulp van Hendrik goede afspraken gemaakt en hebben financiele zaken goed geregeld.”J.H.
Meer over de Scheidingsplanner Almelo – Deventer – Nijverdal
Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.
Lees verder
Gratis scheidingsboekje
Wilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen?
Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders.
In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.