10 tips om een vechtscheiding te voorkomen

Het is geen geheim meer dat 1 op de 3 stellen tegenwoordig gaat scheiden met een grote piek direct na de feestdagen en de zomervakantie. Voor de volwassenen is dit op zich al een moeilijke situatie, maar kinderen zijn het meest kwetsbaar in dit proces. Want hoe oud ze ook zijn, een scheiding heeft voor hun de grootste gevolgen.

Steeds meer kinderen worden de dupe van een vechtscheiding. Dat wilt u toch niet voor uw kinderen? Geef daarom het goede voorbeeld. Vraag uzelf af hoe u wilt dat de kinderen later op de scheiding terugkijken. Dat de spanningen en ruzies tussen hun ouders onuitwisbaar in hun geheugen staan of dat ze het fijn vinden dat u het zo goed heeft aangepakt? Kinderen krijgen meer mee van een scheiding dan u denkt. U bent verantwoordelijk voor het welzijn van uw kinderen, dus bescherm ze en voorkom ten alle tijden een vechtscheiding!

10 tips om een vechtscheiding te voorkomen

  1. Verdiep u in de wereld van scheiden.

Als u voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, dan weet u vaak niet wat er allemaal op u afkomt. Een goede voorbereiding op het scheidingsproces is dan de eerste stap. Ga dus kennis vergaren. Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat u het aanpakken? Welke professionele hulp gaat u zoeken? Op onze website vindt u over alle onderwerpen veel informatie.

  1. Volg de online workshop van Villa Pinedo.

Stichting Villa Pinedo werkt in het belang van het kind samen met jongeren aan gedragsverandering bij ouders. Hierbij vertellen jongeren aan ouders wat de langdurig beschadigende effecten van een vechtscheiding bij kinderen zijn. U kunt bij Villa Pinedo een online training volgen om te leren hoe u pijn als gevolg van de scheiding voor uw kinderen kunt beperken

  1. Leg de schuld niet bij de ander

Waarschijnlijk verschilt u van mening waarom u gaat scheiden. Door alle emoties wordt de schuld vaak alleen bij de ander neergelegd. Doe dit niet. U gaat elkaar alleen maar verwijten lopen maken met als gevolg dat u ook geen respect meer voor elkaar heeft. Dat lost niets op.

  1. Blijf naar elkaar luisteren

Hoe moeilijk dat ook kan zijn, blijf naar elkaar luisteren en hou de communicatielijn open. Niemand is erbij gebaat als de communicatie zich tijdens de scheiding verhardt. Probeer u zich in te leven in uw ex-partner en te begrijpen wat hij/zij bedoelt. Stel vragen en probeer te begrijpen wat er in uw communicatie gebeurt.

  1. Geef elkaar de ruimte

Geef elkaar de ruimte, zeker als u nog onder één dak woont. In zo’n situatie kan de vlam makkelijker in de pan slaan. Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg, dat creëert voor beide rustmomenten. En zo leert u allebei ook om los te laten.

  1. Water bij de wijn doen

Realiseer u dat niet alles zal worden of zal gaan zoals u wilt. Als u afspraken met elkaar gaat maken, dan zult u beiden water bij de wijn moeten doen. Hakken in het zand werkt alleen maar vertragend. Voor de kinderen is het alleen maar prettig als er snel duidelijkheid is. Niemand is er dus bij gebaat als u blijft vasthouden aan uw eigen belangen en wensen.

  1. Doe aan zelfreflectie

Wanneer u steeds alleen maar naar uw gelijk zoekt, dan maakt u het conflict alleen maar erger. Neem ook eens rustig de tijd om over uzelf na te denken en aan wat uw aandeel is in de situatie. En vooral: wat u er aan kunt doen om de situatie beter te maken.

  1. Laat oud zeer los

Misschien heel lastig, maar laat oud zeer liggen waar het ligt. Het heeft geen zin om steeds naar het verleden te kijken. Kijk liever naar de toekomst en hoe de situatie op een goede manier opgelost kan worden. Uiteraard staan hierin de belangen van de kinderen centraal.

  1. Niet zeggen, maar schrijven

Door de emoties kunnen we anders gaan reageren dan gewoonlijk. Door machteloosheid, woede en pijn zeggen we soms dingen die eerder tegen ons kunnen gaan werken dan voor ons. Schrijf dus dingen eerst op voordat u dingen naar elkaar gaat roepen, mailen, sms’en of appen. Laat het ook even rusten om later te kijken of uw boodschap op de juiste manier overkomt.

  1. Nieuwe partner

Is er een nieuwe partner in het spel? Prima, maar steek niet alleen al uw energie in deze nieuwe relatie. Denk ook aan de relatie die nog afgewikkeld moet worden. Vaak bent u al verder in het proces dan uw ex-partner, die nog moeite kan hebben om de situatie te aanvaarden en zich verlaten of gekwetst voelt. En confronteer uw kinderen er voorlopig nog niet mee. Ze hebben al veel te verwerken. Het kan er bovendien voor zorgen dat hun loyaliteitsconflict groter wordt.