Wat is voor kinderen belangrijk bij een scheiding?

Een scheiding heeft veel impact op kinderen, hun gezinsleven gaat er immers heel anders uitzien. Papa en mama niet meer dagelijks zien, een nieuwe woning en misschien zelfs verhuizen. Hoeveel impact uw scheiding op uw kinderen heeft, is onder meer afhankelijk zijn/haar leeftijd en karakter. En vooral ook van de wijze waarop u met uw scheiding omgaat en of u uw kinderen goede ondersteuning biedt. Wat is voor kinderen belangrijk bij een scheiding zodat u de impact zo klein mogelijk houdt?

Blijf voortdurend naar uw kinderen luisteren

Goed naar uw kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het eerste gesprek waarin u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden. Kinderen kunnen bijvoorbeeld dichtklappen tijdens dit gesprek of door emoties overmand worden. Vragen komen dan meestal later. Maak dus ook na het eerste gesprek voortdurend tijd vrij voor uw kinderen, zodat zij hun verhaal kwijt kunnen en hun zorgen met u kunnen delen. Wacht dus niet tot zij met hun vragen bij u komen, maar initieer regelmatig een tussentijds gesprek met uw kinderen. Uw kinderen zullen misschien niet altijd open staan voor een gesprek, maar het is goed ze wel steeds deze mogelijkheid te bieden.

Stel uw kinderen gerust

Ook uw kinderen zijn onzeker over hun toekomst. Hoe vaak zie ik papa of mama, kan ik op dezelfde school blijven, wie brengt mij naar school of een feestje en is er straks nog wel voldoende geld voor sport, hobby enzovoorts? Stel uw kinderen gerust ook al heeft u misschien nog niet alle antwoorden op hun vragen. Zeg gewoon eerlijk dat u het nog niet weet, maar dat u dit samen gaat regelen.

Vertel uw kinderen dat de scheiding niet hun schuld is

Veel kinderen leggen de schuld van uw scheiding bij zichzelf. Blijf met regelmaat benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Leg uit dat de scheiding niet met hun te maken heeft, maar met problemen tussen papa en mama. Ook na de scheiding kan het noodzakelijk zijn dat u uw kinderen hiervan moet blijven overtuigen omdat deze schuldgevoelens lang bij uw kinderen kunnen blijven leven.

Laat uw kinderen contact houden met beide ouders

Het is logisch dat kinderen hun ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze één van de twee ouders helemaal niet meer of erg onregelmatig zien. Besef u dat dat het voor uw kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt uw kinderen bij het aanpassen aan de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats kunnen geven als hun ouders in staat zijn elkaar na de ouderrol te gunnen

Geef uw kinderen een stem in uw scheiding

Geef uw kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Schep hierbij niet te veel verwachtingen en geef aan dat u samen uiteindelijk bepaalt welke afspraken er gemaakt gaan worden. Het belangrijkste is dat uw kinderen zich gehoord voelen.