Na de scheiding: hoe gaan jullie met de vakanties om?

Als het goed is, hebben jullie als ouders tijdens het scheidingstraject al met elkaar gesproken over de vakanties na de scheiding. Er moet per slot van rekening een ouderschapsplan worden opgesteld. Tijdens het opstellen maken jullie ook keuzes over wat jullie allemaal over vakanties in het plan willen opnemen. Bespreken we alleen maar hoe we de vakantieperiodes verdelen of willen we meer vastleggen. Bijvoorbeeld of jullie ook de reisbestemming met elkaar afstemmen en de duur van het verblijf? Of maakt ieder dat toch liever voor zichzelf uit? En welke informatie wisselen we met elkaar uit over de vakantie? Bijvoorbeeld het reisprogramma bij een rondreis als je het prettig vindt om te weten waar de kinderen tijdens de vakantie allemaal zullen zijn.

Ga het vakantieoverleg open in

Als jullie in het ouderschapsplan meer hebben vastgelegd dan alleen de verdeling  van de vakantieperiode, dan ga je elk jaar met elkaar in overleg. Bedenk daarbij dat de in het ouderschapsplan opgenomen regelingen, regelingen zijn om op terug te vallen. Ga in het overleg dus niet strikt vasthouden aan datgene wat is vastgelegd. Kun je misschien met de begin- en einddagen van vakantieperiodes schuiven? En kun je elkaar de ruimte geven het voor dit jaar eens anders te doen. Probeer soepel te zijn en denk niet vanuit de gedachte dat je alweer toegeeft aan je ex-partner maar denk vanuit het gunnen van een heerlijke vakantie voor je kinderen. Dat is immers jullie gezamenlijk doel van jullie vakantieoverleg. Laat andere conflicten dus buiten het vakantieoverleg. En blijkt de afgesproken vakantieregeling blijvend ongeschikt? Maak dan een nieuwe met elkaar.

Tijdens de vakantie

Hoe ga je ermee om als je collega-ouder met jullie kinderen op vakantie is? Zonder twijfel zal je de kinderen erg missen. Bedenk daarom van tevoren welke afspraken jullie met elkaar als ouders kunnen maken, om deze periode voor iedereen zo fijn mogelijk te maken. Vind je het prettig om contact te hebben met de kinderen? Spreek met je collega-ouder af hoe vaak er telefonisch of ander contact kan zijn tussen de vakantievierende kinderen en jou. Hebben de kinderen nog geen eigen mobiele telefoon? Spreek met elkaar af of jij of de ander belt en om de hoeveel dagen. En bespreek deze afspraak ook met je kinderen, zodat zij ook weten dat ze contact met je zullen hebben tijdens de vakantie. Als de kinderen wel een eigen mobiele telefoon hebben, hou dan contact op een dusdanige manier dat de vakantievierende ouder er geen last van ondervindt. Spreek bijvoorbeeld een vast moment af waarop je een sms of app stuurt. En zorg dat je altijd positief bent in het contact met de kinderen.

De periode zonder de kinderen

En wat ga jezelf doen in de periode dat de kinderen zonder jou op vakantie zijn? Vraag je niet de hele dag af of je kind het wel naar zijn zin heeft en of je kind wel goed verzorgd wordt. Je weet ook best wel hoe goed je collega-ouder voor de kinderen zorgt. Ook al doet hij of zij het op een andere wijze dan jij het doet. Maak voor jezelf plannen voor die periode. Ga lekker alleen of met een vriend(in) op een welverdiende vakantie of een korte stedentrip. Misschien zijn er nog dingen aan of rond het huis te doen? Je hebt je handen vrij om alles aan te pakken wat je wilt. Prop die periode in ieder geval niet vol met alleen maar werken omdat je dan zo min mogelijk aan de kinderen denkt. Probeer er op een goede manier invulling aan te geven : geniet ervan dat je voor de verandering alleen aan jezelf hoeft te denken, dat je dingen kan gaan doen die je ex nooit leuk vond maar jij wel en haal de banden met je vrienden eens extra aan. Dat zal je net na de scheiding wellicht niet meevallen. Probeer jezelf er stap voor stap toe te zetten om ook hierin jouw weg naar je nieuwe toekomst te vinden.