Iedereen herkent dit wel als de feestdagen in december achter de rug zijn: dit jaar ga ik gezonder eten, meer bewegen, stoppen met roken en zo zijn er nog veel meer goede voornemens. Wat je echter minder hoort, is het voornemen om meer aandacht aan je partner te besteden of meer met je kinderen op te trekken. Het is begrijpelijk dat je eerst aan jezelf denkt, maar je directe omgeving is net zo belangrijk. Maar als je zorgt dat je eerst zelf goed in je vel zit, kun je daarna werken aan een betere relatie met je partner en kinderen.
Ga niet toneelspelen
Voorwaarde hierbij is wel, dat je eerlijk naar jezelf bent. Een betere relatie kan alleen dan tot stand komen, als je dat zelf ook echt wilt. Toneelspelen, omdat je geen ruzie wilt, is een onjuiste keuze. Als bepaalde zaken van je partner, je storen, dan zult je hierover met je partner in gesprek moeten gaan. Het gevolg hiervan kan zijn, dat je beide meer begrip voor elkaar krijgt en gezamenlijk naar een verbetering zoekt. Al je hier samen aan werkt en er vol voor gaat, dan gaat dat lukken.
Kijk vooruit naar de toekomst
Indien het gesprek als uitkomst heeft, dat je duidelijk van mening verschilt over diverse zaken en dat ieder bij zijn of haar eigen standpunt of mening blijft, dan is de vraag reëel: Hoe gaan we nu verder? Is er voor ons allebei een gezamenlijke toekomst mogelijk of gaat ieder op zoek naar haar/zijn eigen toekomst? En je toch ieder een eigen toekomst wenst, dan zullen er afspraken gemaakt moeten worden over de wijze waarop de samenleving/relatie verbroken wordt. Op zich een hele klus om dat goed te doen, en vooral als er kinderen bij betrokken zijn.
Hoe pak je dat aan?
Wat is handig om in een dergelijke situatie wel of juist niet te doen?
- Probeer rationele besluiten te nemen en geen emotionele besluiten;
- Geef elkaar de ruimte en tijd om aan de gedachte te wennen dat er geen gezamenlijke toekomst meer is;
- Breng alles in kaart waar afspraken over gemaakt moeten worden, zoals het verdelen van de bezittingen en schulden, de verdeling van de pensioenen;
- Schakel deskundige hulp in als het om complexe financiële/fiscale zaken gaat, zoals de verdeling van lijfrentepolissen, het overnemen van de woning, de afspraken over alimentatie.
En voor de kinderen?
Als er (minderjarige) kinderen zijn, maakt dan duidelijke afspraken over:
- De kosten van de kinderen en de verdeling van deze kosten;
- De dagelijkse zorgverdeling van de kinderen;
- Hoe om te gaan met de vakanties van de kinderen;
- Welke huisregels worden er gehanteerd;
- Hoe de familiebanden met bijvoorbeeld opa’s en oma’s zo goed mogelijk behouden kunnen blijven.
Het beëindigen van een relatie, zeker als er ook kinderen bij betrokken zijn, is een lastige klus. Waar begin je en wat moet je allemaal regelen en welke (meestal financiële/fiscale) consequenties hebben de afspraken, die je samen maakt?
Meer informatie?
Je kunt het maar één keer goed regelen en daarom kan deskundige hulp wenselijk zijn. De Scheidingsplanner Almelo – Deventer – Nijverdal kan u deze deskundige hulp bieden. Wilt u weten hoe wij dat doen? U kunt een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen, U krijgt dan informatie over de werkwijze, de duur van het scheidingstraject en een kostenindicatie.