De vakantie van een kind van gescheiden ouders

Voor een kind is de vakantie altijd een feestje op zich. Niet naar school moeten en met je vriendjes of vriendinnetjes de hele dag kunnen spelen of met je ouders of opa of oma van een leuk dagje uit genieten. In de grote vakantie een paar weken, samen met papa en mama, naar een camping of naar een andere vakantielocatie. Na een scheiding van de ouders, komt hier voor het kind een verandering in. De vanzelfsprekendheid om samen met beide ouders een of meer dagen weg te gaan, is er niet meer.

Wennen aan nieuwe situaties

Voor het kind betekent dit vaak dat een deel van de vakantie met papa en een deel van de vakantie met mama wordt doorgebracht. Dat is niet alleen voor de betreffende ouder een nieuwe situatie, maar ook voor het kind. En als behalve papa of mama ook de nieuwe partner van papa of mama meegaat op vakantie en eventueel ook nog de kinderen van de nieuwe partner, dan verandert er ineens erg veel voor het kind. Het alleen met papa of mama op vakantie, wordt dan al snel: met papa of mama op vakantie en nog een aantal mensen meer!

Het kind vindt het leuk om tijdens de vakantie met een van de ouders veel te doen. Als de aandacht van deze ouder over meer personen verdeeld moet worden, komt het kind minder in beeld. Als deze andere personen ook nog eens “vreemde” personen zijn, bijvoorbeeld omdat het kind alleen nog maar enkele uurtjes per week te maken heeft met de nieuwe partner en haar/zijn gezin, kan het maar zo zijn, dat het kind dit niet als leuk ervaart.

Hoe kan je dit voorkomen?

Dit kan anders, door het kind voorafgaande aan de vakantieperiode, met de nieuwe partner en eventueel met de kinderen van de nieuwe partner, goed vertrouwd en gewend te maken. Dit kan door een dagje uit met de nieuwe partner en kinderen, voorafgaande aan de vakantie, te organiseren. Het kind kan dan op een relaxte wijze kennis maken met iedereen, die straks ook mee gaat op vakantie. Tevens kan dan gesproken worden over de vakantiebestemming. Als de vakantiebestemming samen wordt afgesproken, dan is de kans op een leuke vakantie voor iedereen een stuk groter.

En vergeet niet

Twee weken vakantie met papa en twee weken vakantie met mama, lijkt wel leuk, maar is dat ook leuk voor het kind? Wil het kind ook niet gewoon met vriendjes en vriendinnetjes spelen, waar ze het hele jaar al mee speelt? Wil het niet ook een paar dagen/weken naar opa en oma? Bespreek met het kind wat zijn/haar wensen zijn voor de vakantieperiode, maar hou als ouder wel de regie.

Voor het kind kan het fijn zijn om tijdens de vakantie contact te hebben met de andere ouder. Spreek met het kind af wanneer hij of zij met de andere ouder contact heeft tijdens de vakantie en op welke manier. Duidelijke regels voor allemaal, zorgt dat iedereen kan genieten.

Vooral het eerste jaar na scheiding is het voor het kind belangrijk, dat het de tijd krijgt om zich op een nieuwe wijze van vakantie vieren, rustig te kunnen voorbereiden. Het kind tijdig kennis te laten maken met nieuwe personen, die meegaan op vakantie, kan veel stress bij het kind voorkomen. Als ouder wil je toch dat het kind een leuke vakantie heeft!